Menestystä

Teatteri ja musiikkiteatteri
Häräntappoase sai RAMPPIKUUME-pystin

RAMPPIKUUME – Valtakunnalliset nuorisoteatteripäivät 21. – 23.4.2017 keräsi Kankaanpäähän yli 200 13 – 20 -vuotiasta teatterintekijää, paikallisia talkoolaisia ja henkilökuntaa sekä teatteriryhmien ohjaajia ympäri Suomen. Tapahtuma järjestettiin jo 21. kertaa.

 

RAMPPIKUUMEEN esityskatselmukseen osallistui yhteensä 7 esiraadin valitsemaa esitystä. Katselmuksessa jaettiin yksi pääpalkinto sekä stipendejä ja kunniakirjoja. 

 

RAMPPIKUUMEEN kiertopalkinnon ja 1000 euron stipendin sai vantaalainen Vaskivuoren lukio esityksellään ”Häräntappoase”. Lisäksi Häräntappoaseen äänisuunnittelijat Elias Hjelm ja Sauli Norja saivat kunniamaininnan äänisuunnittelusta ja hyvästä toteutuksesta.

 

Raati piti esitystä ehjänä kokonaisuutena, jossa näyttelijät työskentelivät taitavasti ja hyvänä ensemblenä. 

 

”Ehjä kokonaisuus, näyttelijän rauha ja uskallus olla lavalla vaikutti katsojan. Ryhmä luotti toisiinsa ja luotti juttuihin. Näyttelijät syleilivät katsojia alusta loppuun saakka.

 

Tekijät oli haastettu yltämään omaan parhaaseensa. Lavasteet olivat hienot, ja esitystä varten erityisesti valmistettu äänimaailma tuki näytelmää alusta loppuun. Esitys sai katsojan rakastumaan tekstiin uudelleen.

 

Näytelmä oli näyttelijöidensä näköinen, ammattimainen, kaunis, puhdas ja ehjä.”

 

Raadin jäseninä olivat näyttelijä Helena Rängman, ohjaaja-kouluttaja Pia Koponen sekä esiintyjä-kirjoittaja Juuso Kekkonen.

VIIMEINEN KÄYTTÖPÄIVÄ

18.-20.3.2016 Loiste -nuorten teatterifestivaali pääkaupunkiseudulla

Raadin palaute:

”Viimeinen käyttöpäivä oli yhtenäinen ja mahtavan absurdi näytelmä, joka nauratti ja kosketti. Kaikki kohtaukset tehtiin hienosti yhteen ja yleisöön välittyi yhdessä tekemisen ilo. Esityksessä oli paljon ulottuvuuksia ja katsoja tuli yllätetyksi koko ajan. Muun muassa ajankohtainen ”ihminen vs. luonto” -teema oli keskeinen ja kiinnostava. Rohkeat roolisuoritukset ja tarinankerronnan rytmittäminen olivat hienoa katsottavaa.” 

 

27.–29.5.2016 Valtakunnallinen TEATRIS nuorten teatterikatselmus Vaasassa

Katselmuksen raati myönsi Vaskivuoren lukion näytelmälle Viimeinen käyttöpäivä 500€ stipendin sanoin: ”Pitkäjänteinen ilmaisutaidon opetus tuottaa komeaa tulosta.” Lisäksi raati myönsi Justuksen roolin näyttelijälle Elias Hjelmille kunnimaininnan roolistaan: ”Inhimillinen tragikoominen karikatyyri.”

 

Moskovalainen ATO-teatr kutsuu Viimeisen käyttöpäivän esitysvierailulle luokseen 11.-15.5.2017. Teoksesta järjestetään neljä lisänäytöstä.

Kriitikoilta

Suomen tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin teatterikriitikoihin kuuluva Kirsikka Moring kirjoitti Viimeisestä käyttöpäivästä näin:

"Voittoisa esitys etsii ihmisen arvokkuutta ja arvoa

Niin kauan meillä on toivoa kuin meillä on nuoria kirkasaivoisia ja ympäristöään tarkkailevia nuoria. Heitä opiskelee Vaskivuoren lukiossa. Ja heillä on mahtava teatteriopettaja, Susanna Metsälä, joka kasasi ja ohjasi myös lukion viimevuotisen jättimenestyksen, brittiläisen Theatre Alibin ideaan perustuvan Shelf Life -esityksen eli Viimeisen käyttöpäivän.

Se on hurja kritiikki ihmisen esineellistävästä yhteiskunnasta, sellaisten ihmisten maailmasta, joille vain tavara ja sen arvo merkitsevät jotain. Nuorille esittäjille ihmisen vihollisia ovat ostaminen ja omaisuuden kahmiminen. Miltä tuntuu supermarketin hyllyillä makoavista, viimeistä käyttöpäivää odottavista lihoista? Joku heidät kasvatti, toinen teurasti, kolmas nylki ja neljäs osti - jos osti. Kun kaikki on kaupan, myös ihminen on kaupan ja hänen tunteensa, rakkaus ja suru, riippuvuus ja yksinäisyys.

Ympäristöllä ei ole arvoa. Navetan tilalle rakentuu pilvenpiirtäjä, ruuhkamarket, kauppakeskusten paratiisi. "Metsästäjä-keräilijä" -ihminen liikkuu ostoskärryineen omalla radallaan muita näkemättä tai edes katsomatta. Ostaa saa kaikkea hammastahnasta raamattuun. Mutta yhtä et saa hyllyltä. Ystävyyttä.

Esitys palkittiin syntyvuonnaan kaikilla suomalaisilla nuorisoteattereiden festivaaleilla, joilla se keräsi kiitosta ja hämmästystä. Miten ajankohtaista! Marketien kaavoittaminen kiihtyy kiihtymistään. Ihminen köyhtyy samaa tahtia henkisesti - ja käy lopulta tarpeettomaksi.

Stop. On aika tarkistaa suunta."

 

Kirsikka Moring
teatterikriitikko, Helsinki

Katsojilta

Yleisöpalautetta Hairspray-musikaalista:

”Tulin juuri esityksestä: huikea, upea, uskomatonta osaamista ja antautumista! Kiitos!"

 

"Eilen oltiin porukalla ja meno oli kyllä mahtavaa. Nuoret esiintyivät ammattimaisesti tanssien, laulaen ja näytellen. Puvustus oli myös onnistunut. Paras kohtaus oli iskän ja äitin duetto. Aivan hulvaton show! Orkesteri soitti upeasti. Pikanttina yksityiskohtana olivat juontajan mustavalkoiset televisioinnit. Tykkäsimme."

 

 

"Mikä lahjakkuuden ja energian määrä yhtä aikaa lavalla! Olette upeita, ihania, aivan valloittavia! Ja mikä orkesteri ja äänitarkkailu! Suuri kiitos ihan jokaiselle! Teidän esityksiä oli mahdotonta katsoa ja kuunnella liikuttumatta."

 

 

"Jo ensimmäisen numeron aikana karisivat kaikki pelot "harrastaja" -produktion vaaroista. Orkesteri soitti täysin ammattitaitoisesti, laulut ja stemmat olivat kohdillaan. Ja kun tekniikka, puvustus, koreografiat ja lavastus tukivat esiintyjiä, niin he pystyivät antamaan esitykseen kaikkein tärkemmän: omat käsittämättömät taitonsa, intonsa ja energiansa! Kiitos että sain parin tunnin ajan tuntea olevani Broadwayllä .."

Yleisöpalautetta näytelmstä Viimeinen käyttöpäivä

Lukion 1. vuosikurssilainen: ”Minulla oli melko suuret odotukset mennessäni katsomaan produktiota, sillä niin moni oli sitä minulle kehunut. Silti jotenkin kummasti, esitys ylitti odotukseni.”

 

15-vuotias erityisluokkalainen nuorimies: ”Oli muuten aika v***n hyvä esitys. Tän takia kannatti tänään nousta sängystä.”

 

 

Siistijä esityksen jälkeen: ”Katsokaa, miten monta tyhjää nessupakkausta!”

Mediassa
MTV3-uutiset: Nahkatakkinen tyttö - Vaskivuoren lukion musikaali 2014
 • Vaskivuoren lukion kamarikuoro teki historiaa voittaessaan oman sarjansa musiikkitalossa käydyssä Let The Peoples Sing -kuorokilpailussa. Kilpailu televisioitiin ympäri Eurooppaa.

 • Vaskivuoren kamarikuoro sai korkeimman mahdollisen tunnustuksen Tampereen Sävelessä. Kaksi kultaista leimaa ja 1500€. Toivotamme onnea!

 • Vaskivuoren lukio voitti RAMPPIKUUME - Valtakunnallisilla nuorisoteatteripäivillä pääpalkinnon ja 1000 euron stipendin esityksellä "Häräntappoase".

 • Vaskivuoren lukion kamrikuoro pääsi Let the People Sing -kuorokilpailun finaaliin. Kuoroa johti Jonna Vehmanen.

 • UMK:n finaalissa kisaavat Vaskivuoren lukion seniorit Zühlke: Perfect Villain ja My First Band: Paradise. Onnea! 

2017
2016
 • Vaskivuoren lukion kamrikuoro saavutti Belgiassa Neerpeltissä 64. laspi- ja nuorisokuoromusiikkifestivaalin 1. palkinnon cum laude. Kuoroa johti Noora Hirn.

 • Alex Ikonen jatkoon The Voice of Finland -kilpailussa.

 • Vaskivuoren ylioppilas Ilona Savolainen on UMK:ssa biisillä Blazing Fire kisaamassa Suomen edustuspaikasta Euroviisuissa! Onnea Ylona! 

 • Vaskivuoren lukiolle myönnettiin Julkisen sektorin paras laatukäytäntö 2015! -palkinto.

 • Tuulia Eloranta on valittu Nordisk Filmin Tulen morsian elokuvan pääosaan! Elokuvan ensi-ilta on loppuvuodesta 2016.

 • Jesper Anttonen The Voice of Finland -finaaliin!

2015
2014

 • Vaskivuoren seniori Perttu Pölönen valittiin vuoden luovimmaksi suomalaiseksi 2014 Slush2014 -tapahtuman yhteydessä. Onnittelut Perttu!

 • Vaskivuoren lukion bändi Bastu on voittanut vuoden 2014 Ääni & Vimma -bändikatselmuksen. Finaalissa oli mukana kolme lukion bändiä. Ääni ja Vimma on Suomen suurin nuorille suunnattu bändikatselmus. Onneksi olkoon!

2013
 • Perttu Pölönen sai Sävelkello Music A'Clock -keksinnöllään ykköspalkinnon EU:n nuorten tutkijoiden kilpailussa, kutsun tiedeseminaariin ja Nobel-illalliselle. 

 • Opetushallitus myönsi rehtori Eira Kasperille vuoden 2013 Cygnaeus-palkinnon.

 • Teatterikurssi 2.n näytelmä Mnemosyne sai kunniakirjan pääkaupunkiseudun Loistefestarilla ja valittiin valtakunnalliseen Teatris-lopputapahtumaan esitettäväksi Kansallisteatterin Willensaunassa. Esitys sai kunniakirjan myös valtakunnallisesta tapahtumasta.

 • Team Unique-joukkue voitti MM-kultaa muodostelmaluistelussa. Onnittelut joukkueen Vaskivuorelaisille Iines Saalastille ja Sofia Heinoselle!

 • Opiskelija Perttu Pölönen voitti TuKoKe-kilpailun jaetun ensimmäisen sijan (1300e) ja edustuspaikan Prahaan European Union Competition for Young Scientists kilpailuun. Onnea Perttu!

 • Lukiomme opiskelija Annika Marjomaa luisteli MM-kultaa Suomen alle 19-vuotiaiden muodostelmaluistelujoukkueessa Musketeers! Onneksi olkoon Annika!

 • Musiikkilukion opiskelija Perttu Pölönen voitti Innolukio-kilpailun pääpalkinnon 5000€! Onneksi olkoon Perttu! Lisätietoja

2012
 • Voice of Finlandin jatkossa useita Vaskivuorelaisia. Hienoa Lauri, Anfisa, Kimmo, Mari sekä Heidi!

2011
 • Lukion seniori Yonalle Vuoden tulokas - Emma 2010. Onneksi olkoon! 

 • Vaskivuorelainen Late five voitti Samsungin, Tavastian ja HJK:n järjestämän School of rock 2010 kilpailun, jossa etsittiin suomen parasta koulubändiä. Bändi tuli myös toiseksi 2010 Ääni ja vimma-bändikilpailussa.

 • Vaskivuorelainen bändi Late Five tuli toiseksi 2010 Ääni ja Vimma bändikatselmuksessa ja jatkoi koulumme menestyksekkäitä perinteitä. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 140 bändiä ympäri Suomea.​

 • Vaskivuorelaisia Suomen Euroviisu-karsinnassa. Boys of the Bandissä soittaa kitaraa lukion rock-musiikin opettaja Pekka Rautio ja karsintaesityksessä lavalla olivat myös lukion entiset opiskelijat Sini Koskelainen ja Anfisa Proskuryakova. Myös Kuunkuiskaajat-yhtyeen riveissä laulaa lukion seniori Antti Koivula.

2010
2009

 • Äänen ja Vimman voitto jälleen Vaskivuoren bändille! Tällä kertaa voiton vei Wedding Crashers. Semifinaaliin selvisi peräti 4 Vaskivuoren bändiä.

 • Yhteishaussa Vaskivuoren tanssi- ja musiikkilukioon oli eniten pyrkijöitä Vantaan lukiosta aloituspaikkoihin verrattuna. Lukion suosiota kuvaa, että pyrkijöitä oli yhteensä peräti 358 ensisijaista hakijaa ja Vantaan ulkopuolelta 38% hakijoista!

 • Neil Hardwickin ohjaaman musiikkielokuvan Jos rakastat toiseen pääosaan on valittu lukion opiskelija Chike Ohanwe. Muissa keskeisissä rooleissa esiintyvät Taneli Mäkelä, Satu Silvo ja Minttu Mustakallio.

2008
 • Lukion seniori Mirja Parviainen taiteilijanimeltään Miria Parvin valittiin Mamma Mia -musikaalin maailmankiertueen Sofieksi. Onneksi olkoon Mirja!

2007
 • Vaskivuoren lukion medialinjan opiskelijat pääsivät tekemään 60 tuntia radio-ohjelmaa valtakunnalliseen RomuRadioon.

 • Ääni&Vimma bändikatselmuksen 2007 voitti Vaskivuoren lukion seniorien bändi Pintandwefall. Lisätietoja

 • Vaskivuoren lukion ykkösvuosikurssin opiskelija Miika Friman on voittanut valtakunnallisen Minun elokuvani-kilpailun. Tänä vuonna kilpailuun osallistui ennätysmäärä 350 elokuvaa. 

 • Vaskivuoren lukion medialinjan opiskelijat pääsivät tekemään 60 tuntia radio-ohjelmaa valtakunnalliseen RomuRadioon.

 • Vaskivuoren lukio on saanut Loistefestarin 2007 HEHKU-erityistunnustuksen erityisen monipuolisesta, tasokkaasta ja kunnianhimoisesta musiikkikasvatustyöstä. Loistefestarin kunniakirjan saivat laulusolisti Suvi Koskelainen, säveltäjä Kaapo Ijas ja lukiomme senioreiden bändi Pint and we fall. Kunniakirjoja jaettiin yhteensä viisi. Loistefestari 2007 oli pääkaupunkiseudun musiikkitapahtuma, joka on osa valtakunnallista Nuorison taidetapahtumaa.

 • Lukion seniori Panu Larnos pääsi Idols-kilpailun finaaliin.

 • Lukion opiskelija Suvi Koskelainen on menestynyt Voice of McDonald’s -laulukilpailussa, jossa hän pääsi jatkoon kolmen muun eurooppalaisen kanssa. Toukokuussa Suvi osallistuu finaaliin Floridassa, jossa kilpaillaan muun muassa 10 000 dollarin pääpalkinnosta.

2006
 • Vaskivuoren musiikkilukion ylioppilas 2001, Mirja Parviainen (taiteilijanimeltä Miria Parvin) on valittu naispääosaan, Pearlin rooliin, Andrew Lloyd Webberin musikaaliin Starlight Express, esiintyjäryhmä UK number 1 tour. Ensi-ilta 6.2. 2006 Torque, Davon. www.miriaparvin.com

 • Kulttuuriministeri Tanja Karpela on nimittänyt Vaskivuoren lukion kamarikuoron Nuori kulttuuri -lähettilääksi vuosiksi 2005 ja 2006. Yhteensä 11 nuorten eri kulttuurialojen ryhmää eri puolilta Suomea on saanut vastaavan tunnustuksen.​

 • Lukion 1.vk:n opiskelija Valeri Drobych on valittu edustamaan Venäjää euroviisuissa yhdessä laulaja Natalia Podolskajan kanssa. Video 5 Mt(rm) (Realplayer) tai video 25 Mt(AVI) (DivX codec)

2005
1998-2004
Menestystä vuosien varrelta
 • Suomen Yleisradio valitsi Vaskivuoren lukion kamarikuoron vuoden nuorisokuoroksi vuonna 2003

 • Vaskivuoren lukio sijoittui Vantaan ykköseksi MTV3:n lukiovertailussa. Valtakunnallinen sija 81. (442 lukiota) vuonna 2003

 • Vaskivuoren lukion kamarikuoro ja kuoronjohtaja Jukka Lehtinen palkittiin kultaisilla leimoilla kuorokilpailussa vuonna 2001

 • Vaskivuoren lukion kamarikuoro voitti euroopan nuorisokuorojen kilpailun vuonna 1998