Tietoa

MUSIKAALIEN JA NÄYTELMIEN HISTORIA

Lukion musikaalitraditio on alkanut vuonna 1992, jolloin Vaskivuoren lukiota edeltävässä lukiossa, Vantaanjoen lukiossa, luotiin uuden musiikkilukion opetussuunnitelmaa. Musikaaliproduktio syntyi osaksi musiikin erityislukion opetusta. 

 

Ensimmäinen musikaali oli Peter Pan, jonka valmistusprosessista muotoutui toimintamalli tuleville musikaaleille. Alusta asti musikaaleissa on ollut lukion opiskelijamuusikoista koottu orkesteri. Jokaisessa näytöksessä on soinut -ja soi edelleen- elävä musiikki. Tuotantoihin on aina kiinnitetty ammattitaiteilijoita. Opiskelijat pääsevät tekemään yhteistyötä näyttämötaiteen ammattilaisten, kuten ohjaajan, koreografin, pukusuunnittelijan, maskeeraajan, lavastajan, valosuunnittelijan ja äänisuunnittelijan kanssa. Taloudesta vastaa Vaskivuoren lukion musiikkiseura ry. yhdessä Vaskivuoren lukion kanssa. Näiden kulmakivien päälle rakentuu Vaskivuoren lukion musikaalien tuotanto-osaaminen, jonka työn tuloksena joka vuosi näemme upean, puoliammatillisen, kokoillan musikaalin.

 

Vuosien varrella Vaskivuoren lukion produktiot ovat rikastuttaneet Vantaan ja Suomen teatteriohjelmistoa. Ohjelmistoon lukeutuu useita Suomen kantaesityksiä (Pikkukaupungin noidat, Anyone Can Whistle, Footloose, Fame) ja tilausteosten ensi-iltoja (Unohdettu joulukortti, Nahkatakkinen tyttö, Punaiset ovet).

 

Työ jatkuu ja kehittyy edelleen. Vaskivuoren yli tuhannen opiskelijan lukiossa monet nuoret tahtovat oppia teatterin ja musiikkiteatterin tekemistä. Kun musikaaliin ilmoittautuneiden opiskelijoiden määrä kipusi toistuvasti yli 70:een, oli tullut aika tehdä muutoksia ja päätöksiä.


Päätimme pitää kiinni siitä, että kaikki opiskelijat pääsevät jatkossakin tekemään teatteria, ja sanoimme ei ajatukselle pääsykokeista. Päätimme ryhtyä valmistamaan vuosittain yhden puhenäytelmän musikaalin lisäksi. Opiskelijat ilmoittautuvat jompaan kumpaan kiinnostuksensa mukaan, mutta eivät voi osallistua näyttelijöinä molempiin. Niin sai alkunsa näytelmien valmistamisen traditio muutama vuosi sitten. Myös näytelmäproduktiot ovat niittänee mainetta: Häräntappoase 2017 voitti Ramppikuume-pystin ja Viimeinen käyttöpäivä vieraili Moskovassa ATO-teatterissa keväällä 2017.